Opočno

Město Opočno

Opočno (dříve také Opočen, Opočno pod Orlickými horami) je město v Královéhradeckém kraji v okrese Rychnov nad Kněžnou. Společně s příměstskými částmi Čánka a Dobříkovec má přes 3 tisíce obyvatel. Město leží na jižní větvi Zlatého potoka. Místo bylo osídleno již na konci doby bronzové, avšak první písemná zmínka o Opočně (jméno je odvozeno od slova opuka, která se v místě těžila) pochází z roku 1068.

Zámek Opočno

Opočenský zámek je renesanční stavba nacházející se v katastru obce Opočno v podhůří Orlických hor v okrese Rychnov nad Kněžnou, asi 30 km od Hradce Králové.
Zámek vznikl přestavbou původně gotického hradu v 16. století. Mezi nejvýznamější majitele patřily rody Trčků z Lípy a Colloredo-Mansfeldové. Po nacistické okupaci byl zámek konfiskován a po roce 1945 přešel do vlastnictví státu. Od roku 1993 je zámek předmětem restitučních nároků potomků rodu Colloredo-Mansfeld. Samotný zámek obsahuje řadu unikátních sbírek zbraní a obrazů a mimo jiné i obraz, o kterém se předpokládalo, že by jeho autorem mohl být Hieronymus Bosch.

Letecké snímky

Autor: Flyfoto 2013





 
Autor fotografií: Jan Kouba, www.fotokouba.cz

 
Zdroj fotografií: Wikimedia Commons, autor: Karel Jakubec