Rataje nad Sázavou

Městys Rataje nad Sázavou

Městys Rataje nad Sázavou (dříve Rataje Hrazené) se nachází v okrese Kutná Hora, kraj Středočeský, 6 km jihovýchodně od města Sázava. Historické jádro městyse je městskou památkovou zónou. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1289. Ve 14. století, kdy Rataje patřily pánům z Lipé, vznikl na SV konci obce Přední hrad, poprvé připomínaný roku 1346.


Hrad Pirkštejn


Pirkštejn je hrad v Ratajích nad Sázavou, zvaný dolní. Byl vystavěn ve 14. století v jihozápadní části ratajské ostrožny pány z Lipé. Jediné úpravy hradu byly provedeny v 18. století, kdy přešel do majetku církve a byla v něm zřízena fara. Z útočištné věže se stala zvonice. Dodnes je hrad v majetku církve, má nájemce a je veřejnosti – až na výjimky – nepřístupný. Každoročně jsou zde na konci srpna zahajovány Slavnosti Pirkštejnské růže.


Zámek Rataje


Na místě současného zámku byl založen v 10. století srubovo-zděný hrad jako pomezní tvrz zličského kraje. V letech 1531 – 1579 proběhla výstavba renesančního křídla současného zámku. Roku 1933 kupuje zámek ratajská obec. V současnosti je zámek částečně zpřístupněn veřejnosti, slouží jako kancelář obecního úřadu, knihovna, muzeum a pošta.

Stránky městyse: www.obecrataje.cz
Stránky hradu: www.hrady.cz
Stránky zámku: www.hrady.cz
Další informace: cs.wikipedia.org

Letecké fotografie

autor Flyfoto 2012









Žádné komentáře:

Okomentovat