Kostelec nad Černými lesy

Město


Kostelec nad Černými lesy je město ležící v okrese Praha-východ. Leží 30 km východně od Prahy v nadmořské výšce kolem 400 m a jak název napovídá, okolo jsou husté, jehličnaté lesy. Prvé zmínky byly počátkem 14. století o královském hradu, později panském sídle. Po Bílé Hoře jej získali Lichtensteinové, v jejich držení byl až do roku 1930. Město se vykoupilo z poddanství roku 1736. V minulosti se město nazývalo Černý Kostelec.


Zámek


Hrad neznámé podoby zřejmě založil panovník ve 13.století na původně slovanském hradišti. Koncem 15.století jej drželi Slavatové z Chlumu a Košumberka, kteří objekt výrazně přestavěli. V r. 1547 byl zkonfiskován Ferdinandem I. a po požáru v r.1549 přestavován dvorskou hutí za účasti P.della Stella, H.Tirola a G.M.Aostalliho na lovecký zámek.
Jádrem rozlehlého areálu je čtyřkřídlý dvoupatrový objekt uzavírající nádvoří, v nárožích doplněný o polygonální věže, obklopený příkopem a valem. V suterénu pod sz.palácem se ještě dochovaly některé pozdně gotické architektonické detail. Směrem k městu je čtyřkřídlé předzámčí s věží a vstupní branou, pocházející ze 3.čtvrtiny 16.stol., východní trakt tvoří část pozdně gotického barbakánu s bývalou kuchyní. Do brány zdobené sgrafity s bosovaným portálem vede přes příkop kamenný most s barokními vázami.

Stránky města: www.kostelecncl.cz
Stránky zámku: kostelecnadcernymilesy.xf.cz
Další informace: cs.wikipedia.org

Letecké fotografie

Flyfoto 2012
letecký snímek














Kostelec nad Černými lesy



letecká fotografie



Žádné komentáře:

Okomentovat